Zadaj sobie pytanie, jak często jesz zupy? Ze względu na swoje korzystne właściwości zasługują one, by znaleźć się w codziennej diecie . Są niezwykle korzystne dla procesu trawienia. Szczególnie warto zainteresować się nimi w przypadku chorób układu pokarmowego i nadwagi. W naszym kraju istnieje sporo odmian zup. Nie można wyobrazić sobie bez nich stołówek i restauracji.
Zupy są łatwo trawione.
Klasyczna zupa zawiera:
- wodę
- warzywa
- zioła
- przyprawy
- a niekiedy i olej
Jest to danie proste i dietetyczne. Z powodu różnorodności składników, można łatwo wybrać coś dla siebie . Ponieważ są one gotowane, trudno tutaj o zatrucie pokarmowe, a jednocześnie są łatwo trawione. Nie zatrzymują się zbyt długo w żołądku. Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, który uczestnicy w trawieniu drugiego dania. Stąd po zjedzeniu dobrej zupy nie pojawia się uczucie ciężkości w brzuchu.
Stosowanie zup przy odchudzaniu.
Zupy to często ulubione danie osób dbających o sylwetkę i chcących zrzucić nadmiar kilogramów.
Badania prowadzone przez naukowców potwierdziły, że spożywanie zup podczas głównego posiłku pozwala ograniczyć łączną ilość jedzenia.
Ponieważ uczucie sytości po zjedzonej zupie jest niemal natychmiastowe, to z pewnością pokusisz się o mniejszą porcję drugiego dania lub deseru.
Zupy kontra soki.
Podgrzewanie zupy może powodować niszczenie niektórych zdrowych składników. Mimo tego procesu zupy utrzymują wystarczającą ilość witamin. Mowa tutaj szczególnie o witaminach A, E, D, która są w mniejszym stopniu podatne na działanie wysokich temperatur.
Wysoka zawartość błonnika sprawia, że zupy mają istotną przewagę nad świeżo wyciśniętymi sokami . Do dobroczynnych właściwości błonnika należy zaliczyć hamowanie wchłaniania cukrów i wzrostu glukozy we krwi .
Na jakie zupy warto zwróć uwagę?
Najlepsze pod względem wartości będą zupy gotowane na rosole. Idąc za poradą dietetyków, warto gotować mięso do czasu, aż przestanie tworzyć się piana, a następnie wymienić wodę, po czym dodać pozostałe składniki i ugotować rosół. Ludzie z chorobami układu pokarmowego nie powinni jeść ostrych i tłustych potraw. Szczególnie mowa tutaj o zawartości wędlin, mięs i pikantnych przypraw.
Zupy dla całej rodziny.
Jeśli chodzi o zupy wegetariańskie, to mogą być one idealnym obiadem dla każdego, pomimo braku mięsa i innych produktów podchodzących od zwierząt. Do ich zalet można zaliczyć łatwe trawienie oraz długie uczucie sytości.
Smacznymi zupami można nakarmić całą rodzinę. Takie dania przyczyniają się do utrzymania prawidłowej wagi i dobrej kondycji zdrowotnej.
Można powiedzieć, że zupy są trendem, za którym podąża coraz więcej fanów zdrowego stylu życia i odżywiania.
Autor
-
Pisarz, malarz i artysta. Pracuje jako zawodowy fotograf. Jako hobby obrał żeglowanie po mazurskich jeziorach.
Zawsze przyrządzam sama zdrowe posiłki dla całej rodziny. Pamiętam o tym, że powinny być urozmaicone i bogate w witaminy. Nasza rodzina z tego powodu cieszy się zdrowiem.